Anna Katariina

Mitä sitä tuli opittua? Vai tuliko?

4 kommenttia

Ajattelin kirjoittaa koostetta tämän syksyn koulukursseista..

ECO 315 – Intermediate Microeconomics.

Ei ollu mun lemparikursseja. Professori oli hauska ja teki kurssista ihan mielenkiintoisen. Tällasia juttuja mm. opiskeltiin:

 • isoquant ja -cost curves
 • cost curves
 • demand curves, deriving compensated and uncompendated demand curves
 • miten inferior, normal, regular, ja Griffen goods käyttäytyy
 • miten minimipalkan asettaminen vaikuttaa työttömyysprosenttiin
 • indifference curves + income, substitution, and wealth effect
 • interest rate and its effect on borrowing and lending
 • risk, insurance

ACC 371 – Financial Accounting

Kirjanpito on yksi mun lempiaineista. Mietin pitkään, et haluunko ottaa pääaineeksi Finance or Accounting, mut sit päädyin finanssiin, sillä Finance degreellä on helpompi saada töitä Suomessa. Kirjoanpitoperiaatteet on suht samat, mut oisin luultavasti joutunut käymään josnkun verran kursseja Suomessakin, jotta oisin saanut toimivat paperit Suomen markkinoillekin.

Tää kurssi oli siis mun kolmas kirjanpitokurssi ja jutut kyllä vaikeutui huimattavasti viime vuoden Principles-kursseista. Tämä (ja ACC 372, jonka otan nyt keväällä) on koko yliopiston top-10 kärjessä vaikeusasteeltaan (ainakin reputtaneiden määrän perusteella). Mietin pitkään, että haluanko ottaa tuota ACC 372 kurssia ollenkaan, nämähän eivät ole mulle pakollisia – saan valita muutamia valinnaiskursseja. Mutta sitten juttelin mun Accounting professorin ja Finance Chairin kanssa, ja he sanoivat että näiden kurssien käyminen helpottaa mun tulevaa työnhakuprosessia huomattavasti. Oisin voinut valita jonkun helpomman kurssin, ja viettää vähän letkeämmän lukukauden, mutta that’s just not me. En tahdo mennä sieltä missä aita on matalin (joskus halusin mennä sieltä missä se on jo kaatunut), vaan sieltä missä rima on asetettu korkealle.

Tässä muutamia kurssin aiheita:

 • miten tehdään classified balance sheet ja income statement (tilinpäätös/taso, tuloslaskelma suomeksi?)
 • time value money with accounting: tämän päivän dollari on arvokkaampi kuin huomisen (pitkäikäisten velkakirjojen kirjaaminen)
 • inventaarion arvon määrääminen (mm. LIFO, FIFO, dollar value LIFO, LIFO layers)
 • Property, Plant, & Equipment hankinta ja luovutus – arvon määrääminen, non-monetary exchanges, gains and losses
 • eläkemaksujen ja vuokrien kirjaaminen

FIN 410 – Intermediate Business Finance / Corporate Finance

Mun lempikurssi! Ja meidän koulun vaikein Finance-kurssi. Jotkut vaihtaa pääainetta, koska eivät selviä tästä kurssista. Professorina toimii Finance-osaston puheenjohtaja, joka on tiukin tuntemani opettaja/professori. Tässä kuva formuloista, joita opittiin käyttämään tällä kurssilla.

Mä oon aina rakastanut matikkaa ja ongelmien/probleemien ratkomista. Niitä riitti tällä kurssilla! Joka päivä saatiin 10-30 ongelmaa kotitehtäväksi.. Ja joka päivä tunnin alussa oli minikoe näiden tehtävien perusteella. Nää minikokeet oli 14% arvosanasta, joten aika isossa osassa. Ei passannut jäädä jälkeen, sillä seuraavan tunnin aiheet perustui aina aikaisemmalle tiedolle. Jos et ollut kurssin alussa hyvin mukana, ja opiskellut perusteita hyvin, loppukurssi oli yhtä tuskaa! Mä suoriuduin tosi hyvin, sillä tein töitä tän kurssin eteen ihan hulluna. Mutta tykkäsin siitä ihan hurjasti. Tuli sellainen fiilis, että voisin tehdä jotain tähän liittyvää työkseni. Corporate Finance olisi siis suuntana tän perusteella.

Tässä muutamia kurssin aiheita:

 • time value money
 • ratio analysis – rahoituslaskelmien suhdelukujen laskeminen ja analyysi
 • portfolio diversification – osakelaukun diversifiointi
 • p.s. kolme yllä olevaa työkalua on finance-alan tärkeimmät (ainakin meidän koulun Finance-pääjehun mukaan)
 • velkakirjat ja preferred stock (etuoikeutettu osake?)
 • common stock valuation (kantaosake? / normaali sijoitusosake?)
 • capital budgeting (pääoman budjetointi) – mitkä sijoitukset on tuottoisia ja mitkä ei
 • cash flow calculations (kuinka paljon sijoitus tuottaa rahaa)
 • useita eri menetelmiä, joiden perusteella voi tehdä päätöksiä sijoitusten tuottavuudesta (esim. NPV=net present value, IRR=internal rate of return, MIRR=modified internal rate of return, PP=payback period, DPP=discounted payback period, RCA=replacement chain analysis, EAA=equivalent annual annuity)
 • risk and return – eri menetelmiä riskin mittaamiseen
 • riskin ja sijoitusten yhdistäminen, miten riski vaikuttaa projektien täytäntöön
 • capital structure theory – mikä on optimaalinen pääomarakenne: debt / common stock / preferred stock
 • dividend policy – osingot

Koko syksyn aikana oon ollut tosi innoissani koulusta ja on ollut ihan fiksu olo, kun koko ajan oppii uutta. Mutta pari viikkoa sitten tuli kyllä pudotus maan pinnalle, kun meidän koulussa järjestettiin Bloomberg Assesment Testi (BAT). Testi mittaa tietämystä tosi laajalta alueelta (pääasiassa ekonomia ja finance). Tän tuloksen voi lähettää tuleville työnantajille, jotta he voisivat tehdä vertailua työnhakijoiden tietotasoissa. No, ei pelkoa että tätä tulosta lähettäisin kenellekkään finanssi-ihmiselle. 40.23 / 100! Hupsheikkaa. Kolmetuntinen testi, jonka alussa jaksoin keskittyä ja paneutua ongelmiin. Mutta sitten alkoi jutut meneen aika lailla yli hilseen, ja loppukokeen ruksailin vaan arvalla monivalinnassa raksia ruutuun. Toivon, että pääsisin tekemään tämän testin ensi joulukuussa uudestaan, kun olen juuri valmistumassa. Ehkä tuloksetkin olisivat vähän paremmat.

MGT 305 – Organizational Communication

Kirjoituskurssi. Tehtiin CV:t ja kehukirjeet mahdollisille tuleville työnantajille. Formal Report, joka oli ryhmätyö. Tämä oli ensimmäinen lukukausi täällä, kun mulla oli oikeita/isoja ryhmätöitä (2 kpl). Molemmat ryhmät oli tosi hyviä, joten jäi hyvä fiilis näistä projekteista. Lisäksi opittiin, miten kannattaa kirjoittaa erilaisia viestejä (positive, negative, and neutral news messages, sekä persuasive (suostuttelu) kirjeet). Sekä kaikenlaista muuta roskaa, mikä on aika itsestäänselvyyttä. Tän kurssin kävin nettiversiona.

FIN 350 – Financial Statement Analysis

Rahoituslaskelmien analysointi. Mitä luvut kertovat, ja mitä voimme niistä päätellä. Tilikirjojen penkomista, ja syiden etsimistä, miksi luvut ovat mitä ovat. Onko yhtiö hyvässä jamassa, mitä ennustetaan tulevaisuuteen? Kannattaako mun ostaa tämän yhtiön osakkeita? Tällä kurssilla tehtiin myös koko kurssin kestävä projekti. Meidän ryhmän kohteena oli Target Corporation (iso kauppaketju), jota verrattiin Walmartiin ja Dollar General -yhtiöön. Laskeskeltiin kasvulukuja, ja ennustettiin mitä tule tapahtumaan tulevaisuudessa. Etsittiin syitä viime vuosien heikoille tuloksille. Opittiin lisää teorioita: kannattaako rahoittaa velalla vai uudella osakeannilla? Opiskeltiin myös osinkojenjakoteorioita. Stable dividends (tasapainoiset osingot) on sijoittajille mieluisia, sillä periaatteessa on erinlaisia clientele-ryhmiä. Jotkut sijoittajat tarvitsevat rahaa nyt (esim. eläkeläiset), kun taas keski-ikäiset hyvävaraiset työläiset eivät tarvitse osinkorahoja – he jättäisivät rahat mieluummin yhtiön huomaan, jotta firma voisi itse sijoittaa / laajentaa yms.

Enköhän nyt oo jo kyllästyttänyt teitä tarpeeksi finanssi-höpinöilläni. Nää jutut on tosi kiehtovia mun mielestä, ja koko ajan vaan vahvisuu olo, että oon omalla alallani. Mutta kuten toi BAT osoitti, matka on vielä pitkä. En oo kyllä lähiaikoina tekemässä vielä minkäänlaisia sijoituksia (ei sillä että olisi mitään sijoitettavaakaan, töissä oon käynyt edellisen kerran 2.5 vuotta sitten, opintolainalla on kiva elellä). Talonrakennuksen pohjat on tukevat, mutta taidan vielä olla siina valuvaiheessa. Nyt voidaan alkaa pystyttämään seiniä.

”You don’t know how much you know until you know how much you don’t know.”

”Money makes a good servant, but a bad master” – Francis Bacon

 

Mainokset

4 thoughts on “Mitä sitä tuli opittua? Vai tuliko?

 1. Moi Kata,

  Mielenkiintoisia kursseja. Itse vaihdoin alaa 6kk sitten ja kaikki nuo olisivat niin hyödyllisiä minulle. Olen siis koulutukseltani materiaalitekniikan diplomi-insinööri ja nyt olen töissä Mandatum Lifella finanssitavaratalossa…

  Mitä muuten päätit CFA:n suhteen? Se on iso juttu, jossa on paljon lukemista, joten minä suosittelisin sen siirtämistä aivan opiskelujen loppuun tai jopa jälkeen. Suomessa suorittajia ei ole vuodessa hirveän montaa, mutta siitä on kyllä alalla hyötyä.

  Tsemppiä opiskeluihin ja ihanaa joulua!!

  t.Nora

  • Moi Nora!

   Sulla on ollut mielenkiintoinen alanvaihto, ootko viihtynyt finanssialalla?

   Mulla on suunnitelmissa suorittaa joko tuo CFA tai maisterin tutkinto tämän koulun jälkeen. Nythän saan vaan kandin paperit, joten haluan vielä jatkaa opiskelua. Ootko itse suunnitellut tekeväsi tuota tutkintoa?

   Kiitos! Joulu oli oikein mukava, maistui suomalaiset jouluruoat aika hyvältä 😉
   Oikein ihanaa uutta vuotta sulle!

   • Olen viihtynyt ihan älyttömän hyvin finanssialalla. Pääasiassa sen takia, että ihmiset ovat ihan erilaisia kuin teknologiamaailmassa, paljon sosiaalisempia. Mutta on asiatkin mielenkiintoisia. Ja halusinkin juuri sellaisten työtehtävien pariin jotka ovat lähellä ihmistä. 🙂

    Mulla ei CFA ainakaan heti ole listalla. Pitäisi ensin suorittaa APV1 ja 2. Vielä olisi myös paljon opiskeltavaa ihan perusrahoituksesta ja kansantaloudesta, mutta onneksi työkin opettaa. 🙂

    Mahtavaa uutta vuotta ja menestyksekästä tulevaa vuotta! Tsemppiä opiskeluihin ja palloiluihin! 😀

   • Kuulostaa mielenkiintoiselta, ja hyvä että olet viihtynyt uudella alalla! Ja ihan totta tuo, että työ opettaa. Kiitos paljon tsempeistä 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s