Anna Katariina

Suomi vs. USA : reissun loppukooste

5 kommenttia

Muutama juttu jäi meidän perhereissusta kirjoittamatta. Osa jutuista mun omia huomioita, osa perheen kanssa koettuja.

– Joka päivä kuultiin aikain 10 kertaa: ”Where are you from? I like your accent!!” Aika kohtelias tapa kertoa, että aksentti ei ole ihan amerikkalaista perua. Mäkin kuulen tätä jatkuvasti, vaikka oon nyt kohta kaksi vuotta täällä viettänytkin.

– Autot on täällä toooosi paljon suurempia, kuin Suomessa. Farmariautoja tuli vastaan korkeintaan kaksi koko kaksiviikkoisen matkan aikana. Avolava-autoja on todella paljon. Ja ne on isoja! Autoja tuunataan ja viritellään, renkaat tosi isoja. Kolariautoja on hyvin paljon, ja niillä ajellaan ilman mitään ongelmia. Ei pakollisia katsastuksia ainakaan Alabamassa.

– USA:n lippu liehuu joka puolella; myös Walmartin seinällä. En osaa kuvitella isoa Suomen lippua Citymarketin kyljessä.

– Energiansäästöön tai kierrätykseen en ole täällä juurikaan törmännyt.

– Ihmiset on tosi kohteliaita (ainakin eteläosavaltioissa). Ovea jäädään pitämään auki aina, vaikka olisinkin tulossa vasta 10 metrin päässä. Kadulla vastaantulijat moikkaa toisiaan, kun Suomessa tuntemattomat kääntää pään pois tai tuijottaa katukiviä. Tässä mulla on ollut paljon opettelemistä; aluksi en tajunnut. että voi moikata ihan vapaasti kaikkia vastaantulijoita (etenkin kampuksella, jossa törmää samoihin naamoihin, vaikka ei heitä tunnistaisikaan). Sama on huomattavissa kuntosalilla – kaikki moikkaa kaikkia, ja ihmiset jää juttelemaan pientä small talkia tuntemattomien kanssa. Suomessa ihmiset ei mun mielestä ole näin avoimia muita kohtaan.

– Jenkit eivät osaa käyttää vilkkua ajaessaan. Piste.

– Jenkit eivät osaa ajaa moottoritien oikeaa kaistaa. Hitaat autoilijat saattavat körötellä ohituskaistalla ihan rauhassa ilman mitään kiirettä. Joskus kaksi autoa saattaa ajaa vierekkäin pitkänkin matkaa, tehdän takaa tulevien ohittamisen täysin mahdottomaksi. Suomessa moottoritiellä mennään vasemmalle kaistalle ainoastaan, jos halutaan ohittaa. Ja sen jälkeen palataan oikealle kaistalle, ellei ole lisää ohitettavia autoja.

– Suojatiet ja jalkakäytävät on täällä aika harvinaisia. Kaikki kulkevat autolla.

– Jenkit valittaa, kun bensan litrahinta on noin 70 senttiä.

– Mun 10-vuotias auto taisi nähdä hiekkatien ensimmäisen kerran meidän reissun aikana. Iskä kurkisti auton alle, ja tuli siihen tulokseen, että paremmassa kunnossa kuin suomalainen noin vuoden parin ikäinen auto. Täällä ei paljoa pakkaset, lumet ja suola syö auton aluksia.

Mainokset

5 thoughts on “Suomi vs. USA : reissun loppukooste

 1. Hei täähän oli mielenkiintonen postaus! Kuinka erilailla asiat voikaan olla! Välillä edes rappukäytävässä ihmiset ei moikkaa. Tosi kummallista, asutaan hei samassa talossa!! ite oikein tuijotan silmiin ja poraan katseeni niin että varmasti huomaa ja sit moikkaan selkeästi artikuloiden :DD

 2. Moi Kata,
  Olen jonkun aikaa seurannut blogiasi. OIkein mukavaa luettavaa! Tsemppiä sinne kovasti.

  Eroja kyllä löytyy näiden valtioiden välillä, mutta tuosta ohituskaistalta oikealle kaistalle paluusta voin sanoa, että se ei kyllä Suomessa toimi kuten pitäisi. Ainakin ruuhka-aikaan autoja on moninkertaisesti enemmän vasemmalla ohituskaistalla kuin oikealla varsinaisella kaistalla.

  Mielekästä opiskelua ja treeniä!!

 3. Hanna, totta puhut! Kyl se taitaa olla totta, että suomalaiset on suurimmaksi vähän keskivertoa jurompaa porukkaa..

  Nora, kiva kuulla, et on uusia lukijoita! Mäkin oon muutaman kerran sun blogiin eksynyt, ja ihmetellyt miten sulla riittää aika ja energia postata niin paljon 😉 Kivaa luettavaa sun jutut kans! Mä en oo ite kertaakaan tohon ohistuskaistaongelmaan Suomessa törmännyt, mutta saattaa johtua siitä, että en oo liikaa etelä-Suomessa ajellut, saati sitten ruuhka-aikoina. Mukavaa kesän jatkoa sinne!

 4. Allekirjoittanut ihmetteli vähän ylempänä USAa kun kaupungeissa ei näkynyt puluja eikä lokkeja ollenkaan.Onkohan tämä yleinenkin havainto?Pitäisköhän Helsingin kauppatorille hakea ohjeita isosta lännestä?

 5. Joo, tän oon kyllä itsekin huomannut. Ei näy lokkeja eikä puluja näillä tienoilla..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s